Friday 8 March 2013

Kek Pisang Mudah

Assalammualaikum semua. Semoga sesiapa yang membaca blog ini sentiasa di bawah lindungan dan rahmat Allah. Cuaca masuk bulan March ni agak panas dan terik. Bagus untuk sahabat-sahabat yang membuat macaroon. Pada petang ini memandangkan ada stok pisang dan ada bekas jiran dan kawan yang belum dipulangkan saya buatlah kek pisang. Selalu saya menggunakan resepi CMG kek pisang lembabnya. Tapi hari ni saya pilih resepi beliau yg mudah. Kalau kita tak cuba banyak resipi kuranglah pengalamannya. Kepada sesiapa yang mencubanya boleh tinjau dalam blog CMG tiffinbiru.blogspot.com. Dalam blog beliau resepi ini Kek Pisang cepat siap. Memang mudah dan cepat siap pun.






BAHAN-BAHANNYA :-)
200 gram tepung gandum*
1 camca teh soda bicarbonate*
1 camca teh baking powder*(*satukan dan ayak)
150 gram pisang
170 gram gula kastor (saya bubuh 130gm gula kastor dan 60 g gula perang)
Secubit garam
3 biji telur gred A
120 gram minyak sayur 
1 camca besar ovallate
Beberapa titik esen pisang (Saya bubuh sedikit serbuk kayu manis)
Chocolate rice sebagai hiasan( Saya letak badam cincang )
CARA MEMBUATNYA :-)
  1. Panaskan oven pada suhu 170C, sediakan loaf pan berukuran 7 inci x 3 inci (2 biji), sapu dengan mentega dan alas dasarnya dengan kertas minyak (anda boleh juga guna tin bulat 8 inci atau tin 4 segi 8 inci). Ketepikan.
  2. Lecek pisang, gula, garam dan ovallate hingga semua bergaul dan sebati. Masukkan telur, kacau hingga rata. Tambah tepung yang telah diayak, minyak jagung dan esen pisang (jika guna). Gaul hingga sebati. Kalau anda nak masukkan sedikit coklat rice juga boleh, tapi mat cuma tabur atas kek saja.
  3. Tuang dalam tin kek dan bakar 40 minit atau hingga masak bergantung pada oven masing2. Keluarkan kek dari tin, biar sejuk atas jaringan dan boleh hidangkan..

No comments:

Post a Comment