Wednesday 13 March 2013

Ayam Percik resipi Ibu

Resipi ini adalah dari ibu saya. Mulanya beliau dapat resipi ini dalam satu rancangan masakkan di TV. Beliau olah resipi itu mengikut kesesuainya. Mungkin ia berlainan dari resipi orang lain. Tetapi resipi ini sudah sebati dalam keluarga dan akan dimasak setiap kali hari raya. Dengan adanya resipi ini diblog dapat ler cucu-cucu beliau menjadikan ia panduan. Seperti saya masih terkenang-kenang satu masakan dari ibu saudara. Mungkin anak-anak makcik tu tau resipi tu tapi sudah lama tak merasainya.  Membuatnya agak remeh tetapi sememangnya lazat. Tak pernah lagi jumpa orang lain membuatnya. Oklah untuk resipi ayam percik saya catitkan dibawah.


Bahan-bahannya :-

1 ekor ayam telah dipotong dan dibersihkan
5 ulas bawang merah*
3 ulas bawang putih*
1 1/2 inci halia*
1 1/2 inci kunyit hidup*
2 inci lengkuas*
5 batang serai. 2 dititik dan 3 lagi dikisar*
1 sudu besar assam jawa
sehelai daun kunyit
Santan pekat dari 2 biji kelapa
garam,
gula
belacan
minyak untuk mengoreng dan menumis.

Cara-caranya :-

1.Garam kunyitkan ayam dan goreng sehingga keperangan. Toskan dan ketepikan.
2. Kisar semua bahan yang bertanda *.
3.Kurangkan  minyak dan tumiskan bahan-bahan kisar tadi. Masukkan serai yang di titik dan
   cili giling. Tumis dengan api perlahan dan masak hingga garing.
4. Masukkan assam jawa dan belacan. Tumis hingga naik minyak.
5. Masukkan santan pekat dan didihkan sehingga kuah pekat. Masukkan juga sebahagian        
    daun kunyit.
6. Bila kuah agak pekat masukkan ayam yang telah digoreng. Kecilkan api dan biar kuah itu
    merenih dengan perlahan.
7. Setelah kuah bertambah pekat boleh ler masukkan dauh kunyit yg diracik halus.
8. Bolehlah dihidangkan.




No comments:

Post a Comment