Tuesday 21 May 2013

Stew Ayam.

Cuaca panas keblakangan ini membuat tekak agak sedikit perit. Kena minum air yang banyak. Sebagai hamba Allah perbanyakkan doa, zikir da n tahmid. Semua itu ketentuan Allah . Untuk resepi hari ini saya mendapat inpirasi dari CMG. Tapi resipi main agak-agak ajer ler. Ada tambah ada kurang.



Stew Ayam.

Bahan-bahannya.

1 biji bawang besar
3 ulas bawang putih. ketuk dan cincang.
6 ketul ayam. ( saya pilih bahagian peha)
1 biji kentang
1 batang lobak merak
1 biji cili benggala hijau
1 sb tomato paste
1 sb orange marmalade
1 sb tepung gandum
2 sb cuka epal
1 sk herba campuran
2 sb minyak sayuran.
garam dan lada hitam

Cara-caranya :-

1. Potong dadu, bawang besar, kentang, lobak dan cili benggala. Ketepikan.
2. Perisakan ayam dgn garam dan lada hitam. Panaskan minyak dalam periuk dan goreng hingga sedikit
    perang. Angkat  dan ke tepikan.
3. Masukkan bawang, kentang, lobak dan cili ke dalam periuk bekas goreng ayam tadi. Tumis sehingga
    semua sayur lembut. Masukan bawang putih, orange marmalade dan tomato paste. Biar seketika.
    Masukkan tepung dan gaul  rata. Masukkan cuka epal. Biar seketika.
4. Masukkan ayam, air herba campuran, lada hitam dan garam.
5. Kecilkan api dan biarkan masakan ituh mereneh dgn perlahan.
6. Bila ayam empuk bolehlah hidangkan .

Kepada semua selamat mencuba. Ini adalah salah satu menu sihat serta mudah. Sedap dimakan bersama roti.


No comments:

Post a Comment