Super Soft Lemon Cake
250gm self raising flour
200g gula castor
300gm telur (tanpa kulit) (6biji telur B)
1 camb ovalette
1 camt baking powder
3 camb susu pekat
50ml jus lemon (+air 50:50)
175g butter (dicairkan)
lemon zest dr sebiji lemon
pewarna kuning lemon.
esen vanilla
Pukul semua bahan kecuali butter hingga gebu dan kuantiti menjadi double.(boleh disatukan semua bahan kecuali butter kedalam mangkuk pengadun). masukkan butter dan kacau hingga rata menggunakan senduk. bahagi dua bahagian. bahagian 1 diberi warna kuning lemon..bahagian 2 dibiarkan warna asal. tuang kedalam loyang secara berselang seli
bakar pada suhu 160 selama 50 minit.
( panaskan oven terlebih dahulu.)
Cara saya : Saya pukul gula, telur, susu pekat dan ovalette terlebih dahulu sehingga adunan pekat dan menjadi dua kali ganda. Kemudian masukkan jus lemon dab tepung berselang seli. Masa masukan butter yang cair gunakan senduk kayu.
No comments:
Post a Comment