Sunday 17 November 2013

Macaroni and Cheese

Tengahari tadi di FoodNetwork channel ada rancangan "Not my mama's meal". Memandang kebanyakkan bahan yang diperlukan ada, maka saya pun mencuba Saya suka sebab rasanya light ajer. Tidak berapa muak.Saya buat ini untuk dimakan oleh 2 orang. Sukatan resepi ini saya agak-agak ajer . Boleh juga ditambah dgn isi ketam. Tentu enak dimakan.





Macaroni and Cheese

Bahan-bahannya :-

1 cawan macaroni .
Garam untuk perisa

Bahan Sos :-

50 gm labu lemak yang dipotong labu. Rebus atau kukus. Kisar dijadikan puri.
2 sb mentega
2 sb tepung
1/2 cawan susu segar
1 cawan air dari rebusan macaroni
1 cawan cheedar cheese
sedikit lada hitam
sebuk buah pala
serbuk cayenne
garam utk perisa.

Untuk topping:-

1/2 cawan serbuk roti.
2 sb minyak jagung
2 sb parmesan cheese

Cara-caranya:-

1. Rebus macaroni hingga kembang. Ambil 1 cawan iar rebusan untuk sos. Toskan.

2. Kalau kuali atau periuk lain cairkan mentega. Masukkan tepung dan whisk agar tidak berketul.

3. Masukkan susu dan air rebusan. Masukkan juga cheedar cheese yang telah diparut. kacau rata.

4. Bila sos agak pekat  masukkan bahan perasa ( sebuk lada hitam, serbuk buah pala dan serbuk cayenne).

5. Gaulkan sos dengan macaroni hingga rata. masukkan kedalam dulang pembakar

6. Gaulkan serbuk roti dengan minyak  dan parmesan cheese. Taburkan ke atas aduanan macaroni tadi.

7. Bakar dalam oven pada suhu 190 c selama 25-30 minit.  Sedia untuk dihidangkan.

Selamat mencuba.


No comments:

Post a Comment