Saturday 19 January 2013

Sup kepala ikan



Hari ni taklah panas sangat. Cuaca ok ajer alhamdulilah. Masak agak lambat jugak.  Mula cadang nak makan nasi beriani tapi memandangkan dah lama tak buat sup masak ajerlah. Lagi pun kepada ikan jenahak ada dalam freezer. Masak dalam skala kecil ajer

Sup kepala ikan.
 Bahan-bahan :-

1 ulas bawang besar. (dicincang)
3 ulas bawang putih *
1/2 inci halia*.
1 batang kayu manis
1 bunga lawang
2 biji buah keras*
1 sudu besar lada putih*
  Semua bahan * ditumbuk halus.

,
1 biji tomato di potong 6
sedikt saderi dan daun bawang, daun sup.
1/2 biji lemon.
bawang goreng untuk hiasan.


Cara-caranya.

Masukkan 2 sudu besar minyak sayuran. Tumiskan bawang besar, bunga lawang dan kayu manis .
Setelah bawang agak layur masukkan  kepala ikan. Biarkan seketika. Masukkan saderi, dan daun bawang. Saya gunakan daun bawang yang berwarna putih.
 Masukkan air, tomato dan biarkan ia mendidih dgn api yg perlahan. Masukkan juga bahan yg ditumbuk itu. Perisakan dengan garam.
 Apabila sup telah mereneh masukan lemon zest dan jus perahan lemon.
Akhir sekali masukkan daun sup dan daun bawang. Hiaskan dgn bawang goreng.





No comments:

Post a Comment