Monday 9 December 2013

Apam Gula Hangus.

Lama jugak tak update blog. Kadang sudah buat tapi tak menjadi seperti yang diingini. Hari ini saya ingin kongsikan resepi yang mudah. Terima kasih pada Kak Rose dari blog seripayaku.blogspot.com. Banyak yang menarik di blog beliau.




APAM GULA HANGUS

Bahan-bahan

2 biji telur
1 cawan gula pasir
1 cawan air (kak rose buh 3/4 cup jer)
1/2 cawan minyak masak
2 sudu besar marjerin
2 sudu susu pekat
1 sudu teh soda bikarbonat.
1 1/2 cawan tepung gandum.

Cara-cara 

Gula dihanguskan kemudian dicampurkan dengan air.kemudian sejukkan

Didalam blender masukkan telur,susu,minyak dan marjerin kisarkan anggaran 3 minit

Masukkan gula yang telah disejukkan tadi bersama-sama soda bikarbonat dan dikisarkan lagi.

Akhir sekali masukkan tepung dan dikisar lagi sehingga sebati.

Kukus adunan tadi di dalam loyang yang telah disapu dengan minyak masak selama 45 minit.

Boleh juga menggunakan acuan mangkuk plastik.

Sekiranya adunan nampak cair bolehlah ditambah sedikit tepung agar apam tadi tidak mendap dan basah dibahagian bawahnya.

Note :- Saya campurkan butter kedalam adunan gula hangus itu. Adunan yang telah dicampur degan air. Tutup api dan masukkan margerin atau butter tadi. Saya gunakan  acuan kecil. Masa mengukus dlm 15-20 minit. Pastikan acuan disapu dengan minyak.

No comments:

Post a Comment