Thursday 7 February 2013

Kek Labu Manis


 Sekian lama menyepi diri dari aktiviti 'baking', oleh kerana kerinduan saya pun memulakan pencarian resepi dari bahan-bahan yang ada dirumah. Saya terjumpa resepi ini dalam Allrecipes.com. Oleh kerana nak test resepi ini dan warga rumah pun sedikit saya cuba 1/2 dari resepi ini.


INGREDIENTS:
1 1/2 cups vegetable oil
2 cups white sugar
4 eggs
3 cups all-purpose flour
2 teaspoons baking soda
2 teaspoons baking powder
3 teaspoons ground cinnamon* saya kurangkan sedikit dan tambat sedikit serbuk halia.
1 teaspoon salt
2 cups solid pack pumpkin puree* saya kukus labu dan lecek.
1/2 cup chopped walnuts * saya tak bubuh cuma taburkan kismis.
saya tambah sedikit ovalet.
DIRECTIONS:
1.Preheat oven to 375 degrees F (190 degrees C). Grease and flour a 10 inch tube pan. Sift together flour, soda, baking powder, cinnamon and salt. Set aside.
2.In a large bowl, combine oil and sugar. Add eggs one at a time and mix well. Add the flour mixture and beat until smooth. Add nuts and pumpkin and blend until smooth. Pour batter into greased 10 inch tube pan. Saya pukul telur, ovalet dan gula hingga betul-betul kembang. Kemudian masukan minyak dan labu lecek. Akhir sekali masukkan adunan campuran tepung.
3.Bake at 375 degrees F (190 degrees C) for 1 hour or until a toothpick inserted into the center of cake comes out clean. Cool in pan for 10 minutes, then turn out onto a wire rack and finish cooling. Dust with confectioners sugar before serving.


Saya dah cuba kali kedua. Ada beberapa perubahan dan rasanya sunggup lembut, lembab dan lemak. Saya kurangkan baking soda dan saya pukul gula halus dan telur hingga betul-betul kembang seperti adunan bahulu. Saya juga tambahkan gula perang  kedalam adunan.  Selamat mencuba.






No comments:

Post a Comment